Yüksekokulumuzda "Nefesin Gücü" adlı Seminer Düzenlendi

31 Ekim 2024 tarihinde saat 15:00’te yüksekokulumuz Ersan Kocaman Konferans Salonunda yüksekokulumuzun organize ettiği “Nefesin Gücü” adlı seminer düzenlendi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Gülnur ÖZTÜRK’ün gerçekleştirdiği seminerde hayatımızın kaynağı olan nefesin ve özellikle doğru nefes almanın hayatımızdaki önemi vurgulandı.

 

Yüksekokulumuz ve meslek yüksekokulu akademik personelinin katılımı ile gerçekleşen seminerde, Dr. Öğretim Üyesi Gülnur ÖZTÜRK, “Hayat yolculuğumuz doğumdan hemen sonra aldığımız ilk nefes ile başlar ve vereceğimiz nefes ile de son bulacaktır. İşte bu iki nefes arasında yaklaşık 650.000.000 nefes daha alıp veririz. Uzakdoğu’da kadim bilgiler der ki “doğduğumuzda bu hayattaki nefes sayımız bellidir, uzun yaşamak istiyorsanız daha az sıklıkta ve daha yavaş nefes alıp verin”. Nefesin önemini nefes sıkıntısı yaşadığımızda fark ederiz. Amerikan Toraks Derneği’nin mottosunda dediği gibi “Nefes alamadığında başka hiçbir şeyin önemi kalmaz”.  Nefes almak, hepimizin günlük yaşam içinde farkında olarak veya olmayarak gerçekleştirdiği fizyolojik bir süreçtir. Nefes tüm yaşamsal faaliyetlerimiz için çok önemlidir. Vücudumuzdaki trilyonlarca hücrenin oksijen ihtiyacını karşılamak ve oluşan karbondioksiti uzaklaştırmak için nefes alıp vermek zorundayız. Fizyolojik görevinin yanı sıra nefes beden, zihin ve ruhumuz arasında bir köprü görevi de görmektedir. Nefesimiz ne kadar doğru ise yaşamımız da o oranda açık ve rahat olacaktır. Nefesimiz kısıtlanırsa yaşamımız da kısıtlanır.  Nefes şeklini değiştirdiğimiz andan itibaren yaşamımız da değişebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki nefesin ritmini değiştirmek beynin de ritmini değiştiriyor. Yani kognitif süreçleri değiştiriyor. Ayrıca değişik ruhsal durumlar da değişik nefes ritimlerini doğuruyor ve nefesi bozabiliyor. Nefesin ritminin değiştirilmesi ile değişik ruh hallerini açığa çıkarabilir ve ruhsal dönüşüm sağlayabiliriz. Nefes farkındalığını sağlamak bu dönüşümün ilk adımıdır. Böylece nefesin şifasını ve gücünü açığa çıkarmak mümkün olacaktır.” diyerek başladı.

 

Nefes ve ruh, ruhun uyanışı, otonom sinir sistemi, otonom sinir sisteminin nefes egzersizleri ile düzenlenmesi, doğru nefesin nasıl alınması gerektiği, uykuda yatış pozisyonlarının otonom sisteme etkisi, uykuyu kolaylaştırıcı nefes egzersizi konularını anlatarak semineri sonlandırdı. Yüksekokul müdürümüz Doç. Dr. Tülay DEMİRALAY, konuğumuza teşekkür ederek memnuniyetlerini iletti ve bu güzel ve yararlı seminer için Dr. Öğretim Üyesi Gülnur ÖZTÜRK’e hediye takdiminde bulundu. Öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından etkinlik sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 05.11.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.