TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE HER YÖNÜYLE UZUNKÖPRÜ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Her Yönüyle Uzunköprü Sempozyumu’nda alanında uzman bilim insanları Uzunköprü’nün dünü, bugünü ve yarınına ışık tuttu.

Trakya Üniversitesi’nin; Edirne’nin ilçelerini, alanında uzman bilim insanları ve araştırmacıların katkılarıyla birçok farklı disiplinin ele aldığı toplantıların son durağı Uzunköprü oldu. Her Yönüyle Uzunköprü Sempozyumu’nda üç gün boyunca ülkemizin birçok noktasından gelen 90 bilim insanı, 6 ayrı oturumda ve 18 ayrı salonda 72 sunum gerçekleştirdi.

Trakya Üniversitesi’nin kuruluşunun 40. Uzunköprü’nün kurtuluşunun 100. yılı münasebetiyle gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Uzunköprü Kaymakamı Onur KÖKÇÜ, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem BECAN, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Enver Erdinç DİNÇSOY, Uzunköprü MYO Müdürü Doç. Dr. İsmail KILIÇ ile il ve ilçe protokolü ile akademisyenler, öğrenciler, Uzunköprü halkı ve basın katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Üniversitesi Tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan sempozyumda açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Enver Erdinç DİNÇSOY “Trakya Üniversitesi, büyük bir kongre ve sempozyum düzenleme deneyimine sahiptir. Bu birikimi, ilçe okullarında da hayata geçirmek üzere Rektörümüzün öncülüğünde bir dizi sempozyum düzenlendi. Uzunköprü’de düzenlenen bu sempozyum bunların üçüncüsü olup ilki İpsala, ikicisi Havsa’da düzenlenmiştir. Bizden sonra da Keşan’da da düzlenecektir. Bu bakımdan yerelin de bilim ve sanatla buluşmasını önemseyen, bölgemize ve Üniversitemize katma değer yaratmayı amaçlayan vizyoner duruşundan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Erhan TABAKOĞLU’na bir kez daha huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Kendileri bizi teşvik etmese ve desteklemese böyle bir emeği ve iradeyi ortaya koymamız çok da mümkün olmazdı. Artık biz de Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu olarak, hem akademi hem de kamu/özel sektör işbirliği ile Uzunköprü’de sempozyum düzenleme deneyimine ve özgüvenine sahibiz. Buradan düzenleme kurulunda görev alan Uzunköprü Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İsmail KILIÇ’ a, müdür yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Yasin AKKUŞ’a, Öğr. Gör. Aybüke ARIK’a ,Öğr. Gör. Nilgün ATEŞ’e ve Öğr. Gör. Zeynep KUH’a, Yüksekokulumuz öğretim elemanları müdür yardımcımız Dr. Öğretim Üyesi Özge Alev SÖNMEZ ÇALIŞ’ a, Dr. Öğr. Üyesi Serdar ERDOĞAN’a, Öğr. Gör. Meltem DUĞRU’ya ve Öğr. Gör. Emine AYDIN’a teşekkür ediyorum” dedi.

Edirne ve Trakya Üniversitesinin tarihinden bahsederek konuşmasına başlayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU “Büyük işler başarmış bir medeniyetin başşehrinde kurulmuş ve o köklerden beslenen Trakya Üniversitesi, 40. yılını kutluyor. Ülkemizin 81 ilinden ve dünyanın 79 ülkesinden gelen öğrenci ve akademisyenlerimizle gerilmiş bir yay gibi ileriye, en ileriye gitmek ve Türkiye Yüzyılı’nda yol almak istiyoruz.” dedi.

Edirne’nin üniversite okumak için çok ideal bir şehir olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, “Edirne, Doğu’nun eşsiz eseri Selimiye Camii’ne, medeniyetimizin en güzel özeti Sultan II. Bayezid Külliyesi’ne, Ergene’ye dur diyecek Uzunköprü’ye sahip bir şehir. Ve tüm bunlar UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alacak kadar büyük değerler. Tüm bu değerlerin rehberliğinde büyük hayallere ve büyük hedeflere emin adımlarla ilerlenebilecek bir şehir.” ifadelerini kullandı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Edirne’de kurduğu ilk yerleşim yeri olan Uzunköprü’nün tarımsal ve ekonomik potansiyeli ile büyük bir ilçe olduğunu söyleyen Rektör TABAKOĞLU “Trakya Üniversitesi olarak bu güzel ilçemizi büyüteç altına alarak bilinmeyenlerini, unutulan değerlerini ortaya çıkarmak ve yeni değerler üretmek istiyoruz. Burada alanının uzmanları tarafından konuşulan konular daha sonra bir kitap haline getirilerek araştırmacılara kaynak olacaktır. İpsala ile yanan bu ateş Havsa ile devam etti. Bugün Uzunköprü’nün taşıdığı meşale yakın zamanda Keşan’a ulaşacak.” dedi.

Bilim ve sanat dolu bir sempozyuma imza atmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, sempozyumun düzenlenmesinde büyük gayret gösteren Doç. Dr. Enver Erdinç DİNÇSOY ve Doç. Dr. İsmail KILIÇ ile çalışma arkadaşları ile sempozyuma desteklerinden ötürü Kaymakam Onur KÖKÇÜ, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem BECAN ile emeği geçen herkese teşekkür etti.

600 yıllık bir kentin mirasçısı olarak emanete sahip çıkmaya ve onu gelecek kuşaklara taşımaya çalıştıklarını ifade eden Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem BECAN, Uzunköprülü olmanın gururunu yaşatmak istediklerini söyledi. Her noktasından tarih fışkıran bir şehrin akademik bir açıdan ele alınmasının ve bunun da Uzunköprü’nün düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılına gelmesinin ayrıca çok değerli olduğunu ifade eden BECAN, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmaları ve hediye takdiminin ardından resim sergisi açılışı ile sempozyumun ilk bölümü sona erdi. Sempozyum, 11.00’ da Doç. Dr. Enver Erdinç DİNÇSOY’un moderatörlüğünde Doç. Dr. Nurten ÇETİN, Uzunköprü Meslek Yüksekokulu kurucu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sefer GÜMÜŞ ve Doç. Dr. İsmail KILIÇ’ın katılımıyla gerçekleştirilen Uzunköprü Tarihi Paneli ile devam etti.

13.15 ‘te Doç. Dr. Süleyman KÖK’ ün moderatörlüğünde, Prof. Dr. Yalçın KAYA, Prof. Dr. Mustafa TAN, Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Egemen ASLAN, İlçe Tarım Müdür V. Burak ESEN, Ziraat Odası Başkanı Yıldız KILIÇ, Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali ÖNER’in katılımıyla Tarım Panel’i gerçekleştirilerek 14.15’ ten itibaren üç ayrı salonda, üç ayrı oturumda yapılan sunumlarla sempozyum devam etti.

4 Kasım Cuma günü saat 10.00 ‘da Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI moderatörlüğünde, Prof. Dr. Fahri TÜRK ve Kazan Başkonsolosu İsmet ERİKAN’ın (Skype ile) katılımları ile Uzunköprü Paneli gerçekleştirildi. Daha sonra yapılan üç ayrı oturumda yapılan bildiri sunumlarını takiben, Prof. Dr. Sadi UZUNOĞLU’ nun moderatörlüğünde, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Özge ERGEN, BTS Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Nadi TANCA, Verimetrik Kurucusu/Yazar Utku EKMEKÇİ’nin katılımlarıyla Uzunköprü Ticaret Paneli gerçekleştirildi. Şehir dışından gelen katılımcılarla kısa bir şehir turu yapıldı.

18.30’ da sempozyum düzenleme kurulunda yer alan akademisyenler ve sempozyum katılımcıları kendileri için düzenlenen gala yemeğinde buluştu.

5 Kasım 9.00-12.00 arasında yüksekokul ve meslek yüksekokulu akademisyenleri ve Uzunköprü’nün çeşitli kurum, kuruluş ve STK’larını temsil eden yerel aktörlerin katılımı ile Uzunköprü güçlü ve zayıf yönleriyle değerlendirilmesi çerçevesinde sempozyumun son çıktısı olan çalıştay düzenlendi. Çalıştayda şu başlıklar ele alınmıştır: 1. KOBİ’ler ve İstihdam (Raportörler: Doç. Dr. İlknur ESKİN, Dr. Öğr. Üyesi Özgür KAYAPINAR ve Öğr. Gör. Meltem DUĞRU), 2. Tarımsal ve Kırsal Kalkınma (Raportörler: Doç. Dr. Volkan DAYAN ve Dr. Öğr. Üyesi Serdar ERDOĞAN), 3. Yerel Yönetimler, Mekansal Politika ve Çevre (Raportörler: Öğr. Gör. Dr. İlker LİMON ve Öğr. Gör. Taner KARAKUZU) ve son olarak 4. Eğitim, Sosyal Hayat ve Kültür (Raportörler: Öğr. Gör. Dindar ŞİNO ve Öğr. Gör. Bircan DURMAZ). Çalıştay sonunda dört masada da hem Uzunköprü hem de üniversite sanayi çerçevesinde birçok konuda görüş alışverişi yapıldı. Elde edilen çalıştay çıktıların “Her Yönüyle Uzunköprü” isimli bir bilimsel kitap haline getirilmesi planlanmaktadır. Çalıştay sonunda sempozyum sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 11.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 362 kez okundu.