S
HER YÖNÜYLE UZUNKÖPRÜ ÇALIŞTAYI
05.11.2022 tarihinde saat 09.30–12.30 arasında Uzunköprü’ye yönelik Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Uzunköprü Meslek Yüksekokulu ortaklığında bir çalıştay düzenlenmiştir. Uzunköprü’nün çeşitli kurum, kuruluş ve STK’larını temsil eden yerel aktörlerin katılımı ile Uzunköprü güçlü ve zayıf yönleriyle değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştayda dört başlık ele alınmıştır.
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Doç. Dr. Volkan DAYAN ve Dr. Öğr. Üyesi Serdar ERDOĞAN moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya akademiyi temsilen Öğr. Gör. Hülya SARIKAYALIOĞLU, Öğr. Gör. Çiğdem ERK, Öğr. Gör. Özdemir YAVAŞ ve Memur Mesut KAYALI katılmıştır. Uzunköprü’nün tarıma yönelik özel ve kamu sektörel temsilcileri adına da Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Egemen ASLAN, Uzunköprü İlçe Tarım Müdürü Burak ESEN, Uzunköprü Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mustafa KARADAVUT ve Ziraat Mühendisi Nagihan KARADAVUT iştirak etmişlerdir. Oturumda Uzunköprü’nün tarım ve kırsal kalkınma konusunda güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri tespit edilerek bir GZTF (Güçlü, Zayıf, Tehdit ve Fırsat) analizi yapılmıştır. Daha sonra,zayıf yönleri hangi fırsatlarla iyileştirilebilir?, tehditler hangi zayıf yönlerimizi daha da olumsuzlaştırabilir?, tehditleri hangi güçlü yönlerimiz ortadan kaldırılabilir? ve güçlü yönlerimizle hangi fırsatları daha da üst seviyeye çıkartabiliriz? Şeklindeki soruların cevapları yapılan GZTF analizi ile verilmeye çalışılmıştır.
Kobiler ve İstihdam Durumu
Doç. Dr. İlknur ESKİN, Dr. Öğr. Üyesi Özgür KAYAPINAR ve Öğr. Gör. Meltem DUĞRU moderatörlüğünde ele alınan başlığın oturumuna, akademiyi temsilen Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu öğretim elemanı Öğr. Gör. Emine AYDIN, Uzunköprü Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları Öğr. Gör. Nazife ÇAKIR ve Öğr. Gör. Birol ERDEM, kamu ve özel sektör temsilcileri Edirne Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü temsilcisi Tuba KÜÇÜKALİ, Uzunköprü Ticaret Odası temsilcileri Cenk ÇOBANOĞLU, Ömer ÇOTRA ve Yılmaz ARI, Özdimetokalı Gıda Pazarlama Ticaret ve San. Ltd. Şirketi temsilcisi Fatih TEZCANLI ve SMMM Neşe ÖNER ve iki otuma katkıda bulunan Uzunköprü Mimar Muslihiddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü Mesut KAYA katılmışlardır. oturumda Uzunköprü’de faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim, pazarlama, finansman, insan kaynakları ve ar-ge fonksiyonları tartışılmış ve KOBİ’lerin güçlü, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlemeye yönelik bir GZTF analizi yapılmıştır. Bu tespitlere yönelik aksiyon planı oluşturularak ileride aksiyonların daha somut hale gelmesi adına görüşme ve toplantı yapma sözü alınmıştır.
Mekânsal Gelişim ve Yerel Yönetimler
Öğr. Gör. Taner KARAKUZU ve Öğr. Gör. İlker LİMON moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma akademiyi temsilen Uzunköprü Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları Öğr. Gör. Dr. Seyfi AKTOPRAK, Öğr.Gör. Merve ATA ve Öğr. Gör. Göksu AYBAZ katılmışlardır. Yerel aktörleri temsilen katılan Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği'nin temsilcisi Hacer DOĞRU GÜVEN, Uzunköprü'nün çevre sorunları ve şimdiye kadar yapılmış çalışmalara, çözüm önerilerine yer vermiştir. Bir diğer katılımcı UTSO Meclis üyesi Özge ERGEN ise, Uzunköprü'de genç nüfus azlığı ve tarıma dayalı sanayinin Uzunköprü'ye getirilmesiyle istihdam yaratılarak söz konusu genç nüfusun dış göçüne engel olunabileceğini söylemiştir. Ayrıca oturuma katılan bazı yabancı uyruklu öğrenciler de Avrupa da yaşamış oldukları kentler ile Uzunköprü'yü mukayese ederek sosyal yaşam alanları hakkında önerilerde bulunmuşlardır. Son olarak oturumda katılımcıların ortak düşünceleri olarak söz konusu çalışmaların hayata geçirilmesinde çeşitli çevrelerin ve STK’ların iştiraki ile mümkün olabileceğinden söz edilmiş olup mekân politikaların geliştirilmesinin önemi üzerinde durulmuştur.
Eğitim ve Sosyal Hayat
Öğr. Gör. Bircan DURMAZ ve Öğr. Gör. Dindar ŞİNO moderatörlüğünde oturuma akademiyi temsilen Uzunköprü Meslek Yüksekokulu’nu temsilen Öğr. Gör. Banu YILMAZ katılmıştır. Yerel aktörleri temsilen Doktor Mehmet AKBAL, Kent Konseyi Başkanı Seçkin İNCEOĞLU, Uzunköprü Mimar Muslihiddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü Mesut KAYA, diğer temsilciler Ergün TOPÇU ve Seda ERBİL katılmışlardır. Uzunköprü’de sosyal hayatın gelişimi hakkında başlayan oturumda Uzunköprü’nün dünü ve bugünü, ilçenin durumu ve ilerde ne yönlü sıkıntıların ilçe halkını beklediğine yönelik görüşler belirtilmiştir. Son olarak da eğitimdeki olumlu yönler ve sıkıntılar belirlenmiş ve söz konusu problemlere yönelik çözüm önerileri ortaya konularak tartışılmıştır.
Tüm bu oturum başlıkları altında yapılan analizler ışığında gerçekleştirilen çalıştayın bir kitap haline getirilmesi projesi katılımcılarla paylaşılmıştır. Bu çalıştay ve çıktısı olacak olan kitap ile birlikte Üniversitenin dış paydaşlarıyla gerçekleştirdiği iş birliği sayesinde bölge halkına, çevreye ve ülkemize pozitif bir dışsallık yaratması planlanmaktadır.
Ek Resimler
Bu içerik 15.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 291 kez okundu.